150 tonna üveget „szüreteltek” – A falvak is látványosan bekapcsolódtak

0
1

Hatékony motivációnak bizonyult a Csíki Sör Manufaktúra ingyen söre: mintegy 150 tonna öblösüveget adtak le újrahasznosításra az Eco-Csík hulladékgazdálkodási vállalatnak az elmúlt hétvégén szervezett Üvegszüret nevű környezetvédelmi akció során. A kezdeményezésbe a megyeszékhely önkormányzata is bekapcsolódott, akárcsak a környékbeli falvak lakói.

Tavaly novemberben rukkolt elő az első közös üveggyűjtő akcióval a csík­szentsimo­ni sörgyár és a térségi hulladékgazdálkodási vállalat, amely részben környezetvédelmi kampány volt, részben pedig a gyártó csomagolóanyag-begyűjtő kezdeményezése. A csomagolóanyag begyűjtésével a gyártó súlyos adótehertől szabadulhatott meg, a lakosság pedig az évek során felgyűlt, fölöslegessé vált üvegtől: sörös-, boros-, befőttes- vagy egyéb öblösüvegtől. Akkor mintegy 140 tonna újrahasznosítható hulladékot adtak át a városlakók az EcoCsíknak, ezt most sikerült 10 tonnával túlszárnyalni.


– A nagyobb hírverésnek, a városi önkormányzat társszervezői szerepének, valamint a környező falvak lakóinak köszönhetően gyűjthettünk be ilyen sok üveget. Tudomásunk van arról, hogy szekerekkel, haszonjárművekkel szállították az üveget a szomszédos falvakból is – nyilatkozta lapunknak Pál Tamás, az EcoCsík ügyvezetője.
Az összegyűlt üveget a későbbiekben Bukarestbe szállítják, ahol a GreenGlass Recycling Kft. előbb nyersanyagot gyárt belőle, majd újrahasznosítja – egyébként az országban ez az egyetlen ilyen profilú vállalat. A Csíki Sör Manufaktúra minden 5 kg üvegért felajánlott egy ingyen sört, és minden jel szerint az elkövetkezőkben is élni fog ezzel a jó szokásával.

Kovács Hont Imre

Tovább a cikk folytatásához…
Forrás: hargitanepe.eu

Hozzászólások